Rahim kanserinin sebebi erkekler iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Antalya'da düzenlenen 11. Jinekolojik Onkoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Macit Arvas, rahim ağzı kanserinin en önemli sorumlusunun erkekler olduğunu savundu ve çok eşliliğin rahim kanserine yol açtığını savundu.

Türkiye Jinekolojik Onkoloji Derneği'nin Antalya'da bu yıl 11.'sini düzenlediği kongrede önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Macit Arvas, rahim kanseri konusunun bilinmeyen yönlerini gözler önüne serdi. Rahim ağzı kanserine sebep olan virüslerin çok eşli erkekler tarafından kadına geçtiğini vurgulayan Prof. Arvas, ?Bu virüsler seksüel temas esnasında rahim ağzına yerleşiyor. Özellikle çok eşli ilişki yaşayan erkeklerden kadına cinsel temasla geçen bir virüs. Ancak, kadın da erkek de bu gerçeğin farkında olamıyor. Öyle ki, uzun süre sonra bu virüs rahim ağzını kansere çevirdiği zaman bile, bunun erkekten kaynaklandığını bilmiyorlar. Halk diliyle ?rahimde kist vardı' deyip geçiyorlar? dedi.

Erkeklerin rolü büyük

Erkeklerin kondom kullanmasının virüslerin bulaşmasını önemli ölçüde engellediğini kaydeden Prof. Dr. Macit Arvas, ancak bu yöntemin de rahim ağzı kanserini yüzde 100 önleyemediğini söyledi. Ülkemizdeki kadınların büyük çoğunluğunun bu konuda bilgi sahibi olmadığını da belirten Prof. Arvas, ? Maalesef bu hastalığın sebebi olarak erkekleri görmüyorlar. Bu gerçeği bilen çok az hastamız var. Ayrıca bir kadın kalkıp da çok rahat bir şekilde eşine ?hadi bir muayene ettir kendini' diyemiyor. Hele bir de feodal toplum yapısına sahip ailelerimizi göz önüne aldığımız da bu rakam korkunç boyutlara ulaşıyor. Bunun üstüne, bir de eşini erkek jinekologlara muayene ettirmeyen kocalara baktığımız zaman, rahim ağzı kanserinde erkeklerin rolünün çok büyük olduğunu görebiliriz.? diye konuştu.

Kadınların bu virüslere karşı tamamen savunmasız olduğunu ve bunun da sebebinin erkekler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Macit Arvas, ?Mesela genç bir hastam rahim ağzı kanserinden öldü. Bu hikaye ülkemizdeki bir çok kadının dramını gözler önüne sermesi açısından çok önemli. Bu kızımız 14 yaşında evlendiriliyor. Muhtemelen kendinden yaşça büyük ve başka kadınlarla cinsel deneyimler yaşamış bir erkekle evlendiriliyor. 18 yaşına gelince rahim kanseri teşhisiyle bize geldi. Tabi kanser önemli ölçüde ilerleme kaydetmiş ve hastayı tamamen esir almıştı. Maalesef bu genç kadınımızı daha 18 yaşında iken kaybettik. Ama bu virüs taşıma meselesini kocasına anlatamadık tabi. Türkiye'de şu anda bu örneği yaşayan on binlerce, belki de yüz binlerce aile var.? dedi. Sorunun çözümüne en çok erkeklerin katkı yapabileceğini söyleyen Prof. Arvas, kendilerini olmasa bile eşlerini mutlaka uzman jinekologa muayene ettirmeleri gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber